Home  /   Fråga 10 – Egen förening, grupp eller mittemellan?

Fråga 10 – Egen förening, grupp eller mittemellan?

Nu har ni pratat om mycket av det som är viktigt att diskutera när man vill organisera sig och göra saker tillsammans. Frågan är då om ni vill vara en egen förening, en grupp eller mittemellan?

Det finns fördelar och nackdelar med både förening och grupp!

Om en förening..
Har man en förening är det oftast lättare att få bidrag från kommunen, till exempel det som brukar kallas föreningsbidrag. Fast i många kommuner finns det numera pengar som man kan söka även om man inte är en förening. Det finns även andra, till exempel många fonder, som kräver att man ska vara en förening för att man ska kunna få bidrag. Se mer om bidrag under Tips och Råd. Ekonomiskt är det alltså oftast en fördel att vara en förening.

Nackdelen är att det kräver en del jobb att ha en förening – man måste ju ordna möten, skriva protokoll och så vidare. Innan man är van kan det också kännas lite stelt och konstigt med föreningsmöten, men det brukar gå över ganska fort. Samtidigt lär man sig ju en massa…

Om en grupp..
Fördelen med en grupp är att det kräver mindre jobb och inte behöver bli så formellt. Nackdelen är att man inte kan få lika mycket stöd och att det ibland kan vara svårare att hålla ordning i en grupp än i en förening.

Mittemellan?
Ramaskri är en förening där ungdomar hjälper andra ungdomar att få möjlighet att genomföra sina idéer. I Ramaskri är det enkelt att gå med och man får alla föreningens fördelar utan att till exempel själv behöva skriva stadgar och hålla årsmöte.

Så hur ska ni göra?
Vårt förslag är att ni går till Starta Förening och läser där. Då kommer ni att märka att det inte är så krångligt som ni kanske tror. Dessutom står där faktiskt mycket som kan vara bra att tänka på även om man vill fortsätta att vara en grupp eller gå med i Ramaskri.

Och oavsett hur ni väljer att göra…
Kom ihåg…

- att inte göra saker mer komplicerade än vad de är!
- att det är bättre att fuska lite och komma fram än att lägga av på halva vägen!
- att det är alltid okey att testa – funkar det inte så testa på något annat sätt!
- att det alltid är okey att göra fel – det är bara den som inte gör något som aldrig gör fel!

Fråga 1 / Fråga 2 / Fråga 3 / Fråga 4 / Fråga 5 / Fråga 6 / Fråga 7 / Fråga 8 / Fråga 9 / Fråga 10


Det är kul att göra saker tillsammans!”